Wat is overdrachtsbelasting

Wat is overdrachtsbelasting?

Overdrachtsbelasting is een belasting die je betaalt aan de overheid als je een woning koopt. De overdrachtsbelasting wordt geheven op de overdracht van eigendom van de woning. Dit betekent dat je de belasting moet betalen als je de woning officieel koopt van de verkoper.

De hoogte van de overdrachtsbelasting is afhankelijk van de waarde van de woning. In Nederland geldt een tarief van 2% voor woningen die minder waard zijn dan € 400.000,-. Voor woningen die meer waard zijn dan € 400.000,- geldt een tarief van 8%. Dit betekent dat hoe duurder de woning is, hoe hoger de overdrachtsbelasting zal zijn.

Er zijn echter ook uitzonderingen op deze tarieven. Zo geldt er voor een aantal categorieën woningen een lager tarief of geen tarief, zoals bijvoorbeeld voor nieuwbouwwoningen of voor woningen die worden gekocht door eerste-tijdskopers.

Wat is overdrachtsbelasting?

Overdrachtsbelasting moet worden betaald aan de overheid, meestal via de notaris. De notaris zal de overdrachtsbelasting innen bij de koper van de woning en deze vervolgens afdragen aan de overheid. De notaris zal de overdrachtsbelasting in rekening brengen bij de koper in de koopovereenkomst.

Het is belangrijk om rekening te houden met de overdrachtsbelasting als je een woning koopt. Zo kan je beter inschatten wat de totale kosten van de aankoop zijn en of je de woning daadwerkelijk kunt betalen. Als je vragen hebt over de overdrachtsbelasting, kan je advies vragen aan een makelaar of een notaris.

Ga je binnenkort een woning kopen of verkopen?

Wist je dat de kosten die je betaalt aan de makelaar enorm verschillen? Door makelaars uit je regio te vergelijken bespaar je eenvoudig duizenden euro’s. Het is 100% gratis, dus gun jezelf deze besparing en vraag binnen 2 minuten 3 vrijblijvende offertes aan.

Makelaarsoffertes.com is eigendom van Dutch Blue B.V. - KvK nummer 39077372